Pris på förfrågan.
flagga: Tanzania

Kilimanjaro i Tanzania, vandringsresa - 9 dagar

i Tanzania med Upplevelseresor

Resebild

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och en av de högsta vulkanerna i världen. Berget reser sig över den omgivande savannen hela 5895 meter över havet. På några dagar vandrar du från tropiskt klimat vid foten av berget till arktiskt klimat på toppen. Detta är en äventyrlig upplevelse du sent kommer glömma.

Minst 2 deltagare. Avresedatum bestämmer du själv.

Program dag för dag

 • Dag 1 Ankomst

  Vid ankomst till Kilimanjaro Internationella flygplats möts ni av er guide som tar er till hotellet

  Middag ingår.
 • Dag 2 Arusha - Machame Gate Machame Camp

  Efter frukost får ni information om Kilimanjaro och vandringen till toppen. Därefter blir det transfer till Kilimanjaro Nationalpark där ni registrerar er för att sedan påbörja er vandring med era guider och bärare. Den första dagen tar ni er genom den frodiga regnskogen till er första tältplats som ligger 2800 meter över havet. På vägen passerar ni även Chaggafolkets kaffe-, majs- och Bananodlingar. Väl framme  väntar  middag och övernattning.

  Middag och övernattning på Machame Camp.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Dag 3 Machame Camp – Shira Camp

  Efter frukost packar ni ihop ert tältläger och påbörjar dagens vandring på stigen uppför berget. Ni lämnar regnskogen bakom er och vandringen fortsätter på ett öppet hedlandskap. Efter ca tre timmar når ni er nästa camp som ligger ca 3800 meter över havet. Härifrån har ni en fin utsikt över landskapet.

  Middag och övernattning på Shira Camp.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Dag 4 Shira Camp – Baranco Camp

  Ni vandrar genom hedlandskapet i ca 4 timmar innan ni kommer till foten av glaciären. Härifrån tar ni er ned till Barranco-dalen för att nå ert övernattningsläger.

  Middag och övernattning på Barranco Camp, 3860 meter över havet.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Dag 5 Baranco Camp – Karanga Va

  Idag vandrar ni vidare till Karanga Valley. Turen hit tar ca 3 timmar med liten stigning för att ni ska kunna acklimatisera er till höjden. Ni äter picknick-lunch på vägen till campen.

  Middag och övernattning på Karanga Valley Camp, 3950 meter över havet.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Dag 6 Karanga Camp – Barafu Camp

  Efter frukost går ni vidare upp för berget till Barafu Camp. Vandringen tar ca 6 timmar.

  Middag och övernattning på Barafu Camp, 4600 meter över havet.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Dag 7 Barafu Camp - Kilimanjaros topp - Millennium Camp

  Efter midnatt börjar ni er 12-timmarsvandring mot toppen. I tid till soluppgången kommer ni till Stella Point som ligger 5735 meter över havet. Därefter fortsätter ni till toppen av Kilimanjaro - Uhuru Peak som ligger 5895 meter över havet. Efter att ni fått lite välförtjänt vila och njutit av att ni nått toppen av Afrikas högsta berg är det dags att påbörja nedstigningen till Millennium Camp. Frukost och picknick-lunch på vägen. 

  Middag och övernattning på Millennium Camp, 3820 meter över havet.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Dag 8 Millennium Camp – Mweka Gate –Arusha

  Efter frukost fortsätter ni er vandring till Mweka gate där ni får era diplom för att ni lyckats ta er till toppen av Afrikas högsta berg och världens högsta frittstående berg. Därefter blir det transfer till Arusha. 

  Middag och övernattning på hotellet.

  Frukost och middag ingår.
 • Dag 9 Arusha - Hemresa

  Beroende på när flyget går kan du ha lite ledig tid innan det är dags för transfer till flygplatsen och hemresa.
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Pga. den höga höjden är vandringarna krävande och det krävs god kondition och hälsa för att bli med på denna fantastiska bestigning av Kilimanjaro.

Ingår i resans pris:
- Avgift till African Medical and Research Foundation (AMREF).
- Halvpension och boende i Arusha före och efter vandringen.
- Helpension och tältboende under vandringen.
- Kilimanjaroguide under vandringen (engelsktalande).
- Bärare under vandringen.
- Kock under vandringen.
- Alla parkavgifter.
- Alla statliga avgifter.
- Transfer till/från foten av Kilimanjaro.
- Räddningsavgift.
- 1,5 liter flaskvatten den första vandringsdagen.
- Kokt vatten under vandringen.
- Transfer till/från flygplatsen.

Ingår ej i resans pris:
- Flyg tur och retur Skandinavien till Kilimanjaro flygplats.
- Dricks till Guide/kock/bärare (Dricks är vanligt i Tanzania).
- Varm vintersovsäck (som klarar minusgrader) (Kan hyras på plats).
- Drycker.
- Flygskatt vid avresan ca. 10 USD.
- Tvätt.
- Visum och försäkringar.
- Vaccinationer och malariamedicin.
- Alla tilläggsaktiviteter och det som inte står i programmet.

Dricks
Hur mycket ska jag ge i dricks i Tanzania?
Dricks är inte obligatoriskt, men dricks för bra service uppskattas mycket. Överdriven dricks kan dock göra det svårt för nästa kund. Vi föreslår följande som en riktlinje, dock inte som regel då dricks beror på godtycke från varje kund.
Guide: 30 USD per dag från hela gruppen.
Assistent guide: 30 USD per dag från hela gruppen.
Bärare: 10 USD per dag från hela gruppen.
Kock: 20 USD per dag från hela gruppen.
På lodge/hotell kan du lämna 1-2 USD per måltid.

Visum:
Du kan ansöka om visum när du anländer till Tanzania.
På flygplatsen i Tanzania kostar ett visum ca 50 USD.

Pass

De flesta länder utanför Europa kräver att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatumet. Passet ska ha minst 2 tomma/stämpelfria sidor och inte ha några skador. Observera att giltighetstiden för passet även kan gälla för de länder vi mellanlandar i. För aktuella inreseregler, kontakta berörd ambassad eller konsulat.

Förslag på flyg med Qatar Airways, KLM, Kenya Airlines, Turkish (flyget ingår inte i resans pris)

Kilimanjaro
Kilimanjaro är den mest lättillgängliga av de höga topparna i världen. Det som krävs för att nå toppen är bra skor och kläder samt god vilja och kondition. Klätterutrustning behövs inte.
Vägen upp är en vandring genom världens klimatzoner. från tropiskt klimat vid foten av berget till arktiskt klimat på toppen. Bergsskogen vid foten myllrar av liv. Här finns bland annat elefant, leopard, buffel och olika apor och antiloper. Skogen övergår i ett hedlandskap och över 4000 meter ändrar sig landskapet till en alpin öken. Här växer inte mycket mer än mossa och lav. Tillslut övergår landskapet på Afrikas tak till ett vintrigt is- och snölandskap.

Viktigt att tänka på
Det är viktigt att låta vandringen ta tid för att kroppen ska kunna acklimatisera sig till den höga höjden. Detta för att minimera risken för höjdsjuka och öka chansen att nå toppen. Vandrar man till toppen på kortare tid än 5 nätter drabbas ofta även de mest vältränade av höjdsjuka. Då man sover i tält på vägen upp och det kan bli kallt (minusgrader och frost/snö) på nätterna bör du ha med dig en varm vintersovsäck (-10°C). Vinterkläder är också bra att ha med då temperaturen på toppen av Kilimanjaro brukar ligga på ca -10°C.

Så här skrev en av våra resenärer från 2013 års resa:
Jag fick höghöjdssjuka i form av stark yrsel dagen innan toppbestigningen. Men tack vare diamox, ginger tea, ganska mycket vatten + tur gav den med sig i tid och jag nådde Uhuru peak innan soluppgången och utsikten där var... storslagen. Bilder kan inte göra det rättvisa, det måste upplevas.
Men hade inte yrsel gett sig och det inte hade blivit någon toppbestigning så hade resan ändå varit värt det många gånger om.
Machame-rutten med extra vilodag (+ toppbestigning under fullmåne) var absolut rätt. Man kan nå toppen billigare med en kortare tur men den större risken att bli sjuk och må dåligt på toppen gjorde att det inte kändes som ett alternativ. Guiderna Michael och Patric var fantastiska och alltför blygsamma, vi fick mycket mer god mat än vi kunde äta, bärarna gjorde ett hårt jobb och sov i mattältet, och om jag hade kunnat så hade jag gett dem än mer i dricks.
Kunde inte ha haft mer tur med vädret. Svag vind trots att det är ett högt berg, lite regn alldeles i starten men sen kom det inte mer. När det var som kallast på Uhuru peak var det ca -10 grader om ens det, och det blev snabbt varmt när solen kom upp.
Nätterna var kalla och stjärnklara, frost varje morgon utom den första och sista natten, en bra sovsäck (-10 grader) är väl värd investering för den här turen. Tack vare pole pole var det ingen större risk för skoskav eller träningsvärk, så länge det gick uppför. De stora utmaningarna på berget var toaletterna, nedstigningen och att inte vara för varmt klädd under vandringen (lager på lager ett måste), nämnde jag förresten toaletterna?
Ilboru Safari lodge var ljust och fräscht och snålade inte direkt med utrymme till sina gäster och de hade stora sängar med myggnät, maten var väl så god som något europeiskt hotell, stora portioner och otroligt billig sett till vad man får, skoputsningen av kängorna efter Kilimanjaro var både uppskattat och ett måste, regnskog är lerigt.
Den stora frågan är nu när jag kommit hem är: Hur ska jag hitta en resa som
överträffar den här? Det får bli Himalaya i så fall. /Magnus

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Resans tema

 • Vandring
 • Djur & natur

Snabbinformation

Kortfakta om landet vi besöker

Tanzania

 • Kontinent: Afrika
 • Huvudstad: Dodoma
 • Landsarea: 945 087 km2
 • Antal invånare: ca 41 893 000 st
 • Valutakod: TZS
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Resan har tyvärr redan avgått!

Men ta en titt på våra kommande resor och se om du hittar något som passar.

Skickar din bokning...